top of page

Här är tio saker att tänka på när du bygger en hemsida för att få bästa möjliga SEO

Att bygga en hemsida som kan ge besökare från sökmotorer är alltid ett bra sätt att få den där extra trafiken som man inte behöver betala annonser för utan som kommer efter att man optimerat sin hemsida. Här har du 10 saker att tänka på när du bygger din hemsida för bästa möjliga SEO.

10 saker att tänka på när du bygger din hemsida för bästa seo (1).png

10 bästa tipsen för att förbättra dina hemsidors SEO

Att ha en väloptimerad hemsida är avgörande för att nå höga placeringar i sökmotorer som Google. Här är 10 tips för att förbättra dina hemsidas SEO.

 1. Använd relevanta och långsiktiga nyckelord på din hemsida. Det här hjälper sökmotorer att förstå vad din hemsida handlar om och gör det lättare för användare att hitta till just din hemsida när de söker efter relaterade sökord.
   

 2. Skapa unikt och kvalitativt innehåll. Sökmotorer belönar webbplatser som erbjuder unikt och värdefullt innehåll för användare.
   

 3. Optimerat bilder och andra media. Använd beskrivande filnamn och alt-taggar för bilder och andra media. Detta hjälper sökmotorer att förstå innehållet i dina bilder och gör det lättare för användare med synnedsättning att förstå innehållet på din hemsida.
   

 4. Använd headings och underrubriker för att organisera och strukturera ditt innehåll. Detta gör det lättare för både sökmotorer och användare att förstå vad din hemsida handlar om.
   

 5. Skapa innehåll som är lätt att dela på sociala medier. Detta kan öka trafiken till din hemsida och hjälpa till att bygga tillbaka länkar.
   

 6. Använd en lättnavigerad webbplats struktur. Detta gör det lättare för sökmotorer att crawla och indexera din hemsida, samt gör det lättare för användare att hitta det de letar efter.
   

 7. Använd sökmotorsvänliga webbadresser. Inkludera nyckelord i din webbadress och undvik onödiga siffror och tecken.
   

 8. Skapa en sitemap och en robots.txt-fil. Detta hjälper sökmotorer att hitta och indexera alla sidor på din hemsida.
   

 9. Använd schema-markup för att ge sökmotorer mer information om ditt innehåll. Detta kan öka chanserna för att dina sidor visas i rikhållda svar och andra funktioner i sökresultaten.
   

 10. Ordna med egna länkar till din hemsida. Länkar från andra webbplatser som till exempel bloggar och sociala mediekanaler signalerar till sökmotorer att din hemsida är värdefull och relevant, vilket kan hjälpa till att öka din placering i sökresultaten.

 

Det är också viktigt att kontinuerligt övervaka och analysera din hemsidas prestanda med verktyg som Google Analytics och Google Search Console. Dessa verktyg ger dig insikter i hur dina sidor presterar, vilka sökord som används för att hitta din hemsida, vilken trafik du får och vilka sidor som är mest populära. Genom att följa dessa data kan du identifiera eventuella problem och justera dina strategier för att förbättra din hemsidas prestanda.

Vad är teknisk optimering?


En annan viktig faktor för att förbättra din hemsidas SEO är att använda teknisk optimering. Det innebär att din hemsida ska vara lättläst och lättnavigerad för sökmotorer, sidorna ska ladda snabbt och du ska undvika dubbletter eller trasiga länkar som inte leder någonstans. Det är också viktigt att använda rätt meta-taggar och att ha en mobilvänlig hemsida.

Sist men inte minst, det är viktigt att ha en långsiktig strategi för SEO. Det är inte något som kan göras en gång och sedan glömmas bort, det kräver kontinuerligt arbete och anpassning för att hålla din hemsida relevant och attraktiv för sökmotorer. Genom att följa dessa tips och ha en långsiktig strategi, kan du förbättra din hemsidas SEO och öka chanserna för att nå höga placeringar i sökresultaten.

 

Strategi för innehållet på din hemsida

Det är också viktigt att ha en strategi för innehållsmarknadsföring. Det innebär att skapa unikt och värdefullt innehåll som hjälper till att bygga relationer med dina besökare och positionera din hemsida som en auktoritet inom ditt område. Du kan använda olika kanaler för att sprida ditt innehåll, som sociala medier, e-postmarknadsföring och gästbloggning.

För att få höga placeringar i sökresultaten är det också viktigt att få relevanta och kvalitativa länkar till din hemsida. Dessa länkar signalerar till sökmotorer att din hemsida är viktig och relevant, och kan hjälpa till att öka din placering i sökresultaten. Du kan få dessa länkar genom att skapa bra innehåll, gästblogga på andra webbplatser och delta i online-samhällen relaterade till ditt område. Testa till exempel olika sociala medier och hitta grupper som passar in på din bransch.

Sammantaget är det viktigt att ha en bred och komplett strategi för SEO, som inkluderar teknisk optimering, innehållsmarknadsföring och byggande av tillbaka länkar. Genom att följa dessa tips och använda verktyg som Google Analytics och Google Search Console, kan du förbättra din hemsidas SEO och öka chanserna för att nå höga placeringar i sökresultaten.

Det är också viktigt att vara uppdaterad med de senaste riktlinjerna och algoritmerna från sökmotorer som Google. Dessa förändras ofta och det är viktigt att anpassa din strategi för att följa dessa förändringar. T.ex. är det viktigt att ha en webbplats som är anpassad för rörliga enheter (responsive design) eftersom Google nu prioriterar mobilanpassade webbplatser i sina resultat.

Det är också viktigt att ha en strategi för lokal SEO om du har en fysisk verksamhet eller målgruppen är lokal. Detta innebär att optimera din hemsida för lokala sökord och att lista din verksamhet på lokala kataloger och karttjänster såsom Google My Business.

Sist men inte minst är det viktigt att ha en strategi för internationell SEO om du riktar dig till en global publik eller om din verksamhet är belägen i flera länder. Detta innebär att optimera din hemsida för flera språk och att använda relaterade toppdomäner.

Sammantaget är SEO en komplex process som kräver tid och engagemang. Det är viktigt att ha en bred och komplett strategi och att vara uppdaterad med alla de senaste riktlinjerna och algoritmerna från sökmotorerna. Genom att följa dessa tips och använda verktyg som Google Analytics och Google Search Console, kan du förbättra din hemsidas SEO och öka chanserna för att nå höga placeringar i sökresultaten.

 

Vad är Voice Search SEO


Det är också viktigt att ha en strategi för Voice Search SEO eftersom röstassisterande enheter som Google Home och Amazon Echo blir alltmer populära. Voice Search SEO innebär att optimera din hemsida för frågor och svara på dem på ett tydligt och koncist sätt. Det är också viktigt att använda long tail-sökord och frågeställningar eftersom det är vanligt att använda frågor i röstssökningar. En long tail innehåller flera ord och bildar oftast en fråa.
Ta till exempel en fras som “vilken bilverkstad är bäst och billigast i stan” Det är en såkallad long tail sökfras.

Vad är Featured Snippets SEO även kallat Utvalda utdrag?

Det är också viktigt att ha en strategi för Featured Snippets SEO eftersom det är ett av de mest synliga sökresultaten. Featured Snippets är ett resultat som visas i en ruta ovanför vanliga sökresultat och innehåller en sammanfattning av svaret på användarens fråga. För att optimera för Featured Snippets är det viktigt att skapa innehåll som är relevant och unikt och att svara på frågor på ett tydligt och koncist sätt.

bottom of page